Macie ochotę na 50 małych bułeczek? Bo my mieliśmy:-)
Co jest potrzebne:
1 kg mąki
10 dkg drożdzy
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
marmolada
Drożdze rozpuszczamy w pół szklanki mleka, pozostałe składniki mieszamy, dodając na końcu olej i mleko. Można też ubić najpierw jajka z cukrem, bułeczki będą puszyste.
Robimy z ciasta wałek, wałek tniemy na małe kawałki, wkładamy do środka trochę marmolady i robimy z kawałka ciasta okrągłą, malutką bułeczkę.
Zabawa dla dzieci - doskonała :-) A jeśli nie macie chętnych na zjedzenie 50 bułeczek od razu - można je zamrozić.
zrobię dziś!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńa czas i temperatura pieczenia??
OdpowiedzUsuńhallo!!!!!!!! proszę o odpowiedż;)
OdpowiedzUsuńPewnie bułeczki już zrobione, ale - czas - 15-20 minut (z dokładną obserwacją bułeczek:-)Temperatura 180 stopni
OdpowiedzUsuń(ups, i musimy naprawić powiadomianie o komentarzach, gdybyśmy ty nie zajrzeli, czekałyby jeszcze dłużej na odpowiedź)
dziekuje :)
OdpowiedzUsuń