maMMaija zajęcia dla dzieci



środa, 19 października 2011

Przemycamy warzywa:-)

Dzieci nie zawsze zbyt mocno przyjaźnią się z warzywami...Ale są takie, które zjedzą je na pewno. W całości. Do ostatniej drobinki. Pod jednym warunkiem - że pojawią się na ...pizzy:-)

Ale pizza musi być koniecznie domowa, bo oprócz przemycania warzyw taka pizza ma jeszcze jedną zaletę - większość z czynności można wykonać z dzieciakami i mnóstwo jest przy tym zabawy.

Nasz ulubiony przepis wygląda tak:
  
  • 10g drożdży
  • 1 łyżka stołowa cukru 
  • 200 ml letniej wody 
  • 200 g mąki pszennej + 150 g razowej (albo 350 białej) 
  • 1 łyżka stołowa soli 
  • 1-2  łyżki oliwy z oliwek
  Drożdże i cukier mieszamy z 1/4 szklanki ciepłej wody. Po około 15 minutach będą już się pienić:-) Mieszamy mąkę i sól (doskonałe zadanie dla dzieci), dodajemy oliwę, drożdze, resztę wody. Zagniatamy ciasto. Możemy je teraz zostawić na 20-30 minut, wyrośnie (ale niekoniecznie, można też wałkować od razu). A jak urośnie - rozwałkowujemy, podrzucamy i kręcimy koła (to wersja dla odważnych, a pozostali normalnie rozwałkowują na wielkość blachy). Z tej porcji wychodzą 2 blachy - bardzo cieniutko rozwałkowane.

Smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy mozarellą. I teraz wielkie pole do popisu - co na wierzchu. Na pizzy ze zdjęcia była papryka, cukinia, cebula, oregano, kawałki bakłażana. Wszystko po upieczeniu posypane oregano. Smacznego :-)







2 komentarze:

  1. Polecam sos do pizzy zrobiony tak:
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 6 łyżeczki ketchupu + bazylia i oregano(duuużo oregano:)
    Wychodzi jak z pizzerii:)
    Zuza

    OdpowiedzUsuń