maMMaija zajęcia dla dzieci



piątek, 28 października 2011

dyniowe ciasteczka

Kiedy wydrążycie dynię na lampiony, wykorzystajcie środek:-)

2 szklanki mąki
1 i 1/2 płatków owsianych albo żytnich
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
odrobinka soli
1 kostka masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka dyni (można ją wcześniej upiec)
1 jajko
szklanka bakalii

Masło ucieramy z cukrem i dynią, dodajemy resztę składników. Nakładamy łyżką na blachę i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Pyszne, ale mają jedną wadę - nie można się oderwać od jedzenia:-)




środa, 19 października 2011

Przemycamy warzywa:-)

Dzieci nie zawsze zbyt mocno przyjaźnią się z warzywami...Ale są takie, które zjedzą je na pewno. W całości. Do ostatniej drobinki. Pod jednym warunkiem - że pojawią się na ...pizzy:-)

Ale pizza musi być koniecznie domowa, bo oprócz przemycania warzyw taka pizza ma jeszcze jedną zaletę - większość z czynności można wykonać z dzieciakami i mnóstwo jest przy tym zabawy.

Nasz ulubiony przepis wygląda tak:
  
  • 10g drożdży
  • 1 łyżka stołowa cukru 
  • 200 ml letniej wody 
  • 200 g mąki pszennej + 150 g razowej (albo 350 białej) 
  • 1 łyżka stołowa soli 
  • 1-2  łyżki oliwy z oliwek
  Drożdże i cukier mieszamy z 1/4 szklanki ciepłej wody. Po około 15 minutach będą już się pienić:-) Mieszamy mąkę i sól (doskonałe zadanie dla dzieci), dodajemy oliwę, drożdze, resztę wody. Zagniatamy ciasto. Możemy je teraz zostawić na 20-30 minut, wyrośnie (ale niekoniecznie, można też wałkować od razu). A jak urośnie - rozwałkowujemy, podrzucamy i kręcimy koła (to wersja dla odważnych, a pozostali normalnie rozwałkowują na wielkość blachy). Z tej porcji wychodzą 2 blachy - bardzo cieniutko rozwałkowane.

Smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy mozarellą. I teraz wielkie pole do popisu - co na wierzchu. Na pizzy ze zdjęcia była papryka, cukinia, cebula, oregano, kawałki bakłażana. Wszystko po upieczeniu posypane oregano. Smacznego :-)







czwartek, 6 października 2011

Pieguski - najprostsze ciasteczka na świecie

1 kostka dobrego, miękkiego masła



1/2 szklanki brązowego cukru


1 -2 jajka (zależy czy duże, czy małe:-) 


2 - 3 szklanek  mąki (oceńcie sami gęstość ciasta)


1/2 łyżeczki soli + 1/2 łyżeczki sody


bakalie (duuuużo) + pokruszona czekolada (też sporo:-)
Masło ucieramy z cukrem i jajkami, mieszamy z resztą składników.
Robimy małe kulki, rozpłaszczamy je na blasze, pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut i jemy :-)